Tyrolskie
knedle „Speckknödel“ to jedna z najlepszych
rzeczy jakie
udało nam się spróbować w ciągu pobytu w
Tyrolu.
![]() |
©
Foto: Udo Bernhart
|
Przepis na knedle tyrolskie:
7
kajzerek
80 g bekonu
250 g wędzonego mięsa
80 g bekonu
250 g wędzonego mięsa
1
cebula
natka
pietruszki
4
jajka
3/8
litra mleka
8
łyżek mąki
Posiekana
cebulę podsmażyć z pokrojonym drobno bekonem, z wędzonym miesem i
pietruszką. Bułki pokroic w kostki i zalać posolonym do smaku
mlekiem zmieszanym z jajkami. Dodać podsmażony bekon z miesem,
dodac makę, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Zwilżonymi dłońmi
uformować knedle. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i
wrzucić do niej knedle. Gotować na średnim ogniu około 15 minut,
aż knedle uniosą się z dna i wypłyną pod powierzchnie wody –
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz