środa, 7 listopada 2012

Kuchnia tyrolska: tyrolskie knedle

Tyrolskie knedle „Speckknödel“ to jedna z najlepszych rzeczy jakie udało nam się spróbować w ciągu pobytu w Tyrolu. 

© Foto: Udo Bernhart

 

Przepis na knedle tyrolskie:

7 kajzerek
80 g bekonu
250 g wędzonego mięsa
1 cebula
natka pietruszki
4 jajka
3/8 litra mleka
8 łyżek mąki

Posiekana cebulę podsmażyć z pokrojonym drobno bekonem, z wędzonym miesem i pietruszką. Bułki pokroic w kostki i zalać posolonym do smaku mlekiem zmieszanym z jajkami. Dodać podsmażony bekon z miesem, dodac makę, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Zwilżonymi dłońmi uformować knedle. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić do niej knedle. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, aż knedle uniosą się z dna i wypłyną pod powierzchnie wody – smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz